Qui som?

L’ADV Terres de Ponent de Lleida és una associació sense ànim de lucre, fundada l’any 1981, que ha fet de la recollida de les dades meteorològiques i la seva difusió i estudi la seva tasca principal. És la primera Agrupació de Defensa Vegetal creada a Catalunya.

La nostra actuació es centra en el camp de la meteorologia:

  • Recollida d’informació meteorològica de les comarques de la meitat Sud de Lleida.
  • Recollida de dades relacionades amb la calamarsa/pedra amb la xarxa de 170 granímetres (aparells mesuradors de pedra), única a tot Catalunya.
  • Elaboració d’estudis agroclimàtics en relació al canvi climàtic mitjançant l’estudi de diverses variables agrícoles al llarg dels darrers anys.

Xarxa de Granímetres 

DSCN6964.JPGUn granímetre és un suport metàl·lic que consta d’una base rectangular que mitjançant un pal vertical es fixa fortament al sòl a una alçada aproximada de 1,5 metres. Sobre aquest suport es col·loca la placa de material sensible degudament pintada amb pintura blanca per exteriors. Quan cau la pedra impacta sobre aquesta ens permet obtenir els diferents paràmetres (diàmetre, quantitat) que  defineixen una pedregada.

 

L’àmbit actual d’actuació de l’ADV és el Pla de Lleida, concretament les comarques del Segrià, el Pla d’Urgell i una part de les comarques de la Noguera, l’Urgell i les Garrigues. Es tracta d’unes 250.000 Has. de conreu.

La posta en marxa de noves zones de reg amb la construcció del Canal Segarra-Garrigues, ha fet ampliar la zona de control per tal d’oferir als nous regants els mateixos serveis que estan gaudint les zones de regadiu tradicional del Pla de Lleida.

En aquest moment l’ADV Terres de Ponent té signat des de l’any 2005 un conveni de col·laboració amb el Servei Meteorològic de Catalunya i la Universitat de Lleó per l’estudi de la calamarsa/pedra a les nostres comarques mitjançant la xarxa de granímetres. L’ADV també col·labora amb el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya i compta amb el suport de la Diputació de Lleida.